Miten koruja tulisi hoitaa? Katso vinkit korujen käyttöön ja säilytykseen

Kun haluat, että korusi säilyvät kirkkaina ja kauniina pitkään, niin ethän tee yleisiä virheitä ja muistat huolehtia koruista oikein. Koruihin kannattaakin suhtautua kuin rakkaaseen ystävään -hellyydellä ja rakkaudella. 
Meiltä kysytään usein miten koruja ja helmiä tulisi hoitaa? On nimittäin selvää, että korujen oikeanlaisella käytöllä, hoidolla ja säilytyksellä on merkittävä vaikutus niiden käyttöikään. Koska usein kyse voi olla hyvinkin arvokkaista esineistä, ei niiden hoitamisen suhteen kannata tehdä huolimattomia virheitä, jotka olisivat hyvinkin helposti vältettävissä.
Koruilla on usein tapana tummua, haalistua tai menettää kiiltoaan ajan myötä. Tämä ei ole kuitenkaan mikään välttämättömyys, sillä usein nämä vaikutukset ovat seurausta korujen heikosta hoidosta ja vääristä käyttötavoista. Kun koruista pitää huolta ja ne pidetään puhtaana, niin ne säilyvät kauniina pitkään. Näillä ohjeilla ja vinkeillä pidät huolta koruistasi.

Yleiset korujen hoito-ohjeet ja vinkit


Kun puhutaan korujen oikeaoppisesta hoitamisesta, hyvä perussääntö on, että lähtiessäsi pue aina korut viimeisenä ja palattuasi riisu ne ensimmäisenä. Tämän lisäksi on kuitenkin olemassa paljon erilaisia tilanteita ja vinkkejä, joilla voi olla merkittävä vaikutus korujen käyttöikään ja kauneuteen.
Olemme listanneet alle yleisiä kysymyksiä ja vinkkejä korujen hoitamiseen liittyen, jotka toimivat hyvänä ohjenuorana korujesi kanssa. Nämä vinkit soveltuvat yleisellä tasolla lähes kaikkiin koruihin, eli voit hyödyntää vinkkejä hopea- ja kultakoruihin, teräskoruihin, nahka- ja helmikoruihin.
Kun pidät koruistasi hyvää huolta, ne säilyttävät kauneutensa ja arvonsa pidempään. Kannattaakin pitää mielessä, että usein jo pienikin asia voi vaikuttaa merkittävästi korusi kestävyyteen.

Vahingoittaako hajuvesi tai muu kosmetiikka korua?


Erilaisten kemikaalien käyttöä kannattaa välttää, kun koru on ylläsi. Aamukiireessä korun päälle voi roiskua esimerkiksi hiuslakka tai hajuvettä, jotka voivat jättää ikäviä värjäytymiä metallisten korujen pintaan. Kemikaalit voivat myös heikentää esimerkiksi helmen kiinnitystä tai värjätä helmeä.
Pitkällisellä altistumisella on yleensä harmillinen vaikutus koruun, korun rikkoontuminen tai katkeaminen. Erilaisia kemikaaleja ja kosmetiikkaa kannattaakin siis käyttää varovaisesti ja jos mahdollista, korut kannattaa pukea ylle vasta hajuveden tai hiuslakan käyttämisen jälkeen.

Saako korujen kanssa mennä uimaan?


Korujen kanssa kannattaa välttää uimista, saunomista tai suihkussa käymistä. Veden mukana tulee helposti likaa, bakteereja ja muita epäpuhtauksia koruun, jotka vaikuttavat kiinnityksiin sekä korun käyttömukavuuteenkin.
Etenkin uidessa korut saattavat myös helposti hukkua veden mukana, joten myös tässä mielessä korut kannattaa riisua ennen veteen menoa.

Miksi helmi irtoaa pakkasella?


Suuret ja äkilliset lämmön- ja kosteuden vaihtelut vaikuttavat myös helmikorujen kiinnityksiin. Kuumuus voi myös sumentaa helmen hohtoa tai heikentää helmien ja zirkoniakivien kiinnitystä hopeaosissa. Kuivalla pakkaskelillä helmi vetäytyy kylmissään ja sisälle lämpimään tultaessa voi kuuma hanavesi käsienpesussa tai lämmin suihku "säikäyttää" korun kiinnityksen. Helmi sitoo lämpöä ja kylmää, joten se vaatii aina aikaa rauhassa asettautua.

Nukutko korujesi kanssa, ethän?


Nukkumaan mennessä korut on hyvä ottaa pois. Korvakoruissa yleistä onkin, että korun runko vääntyy tai elää käytössä. Mikäli sinulla on tapana nukkua korut yllä, voi helposti korun rikkoutuminen yllättää, sillä esimerkiksi pää on hyvin raskas ja voi vääntää unien aikana korvakorujen runkoa.

Kuinka koru puhdistetaan? Saako koruja pestä?


Käytön jälkeen korut ja helmet voi pyyhkiä nihkeällä liinalla, jos huomaat että korun pintaan on jäänyt epäpuhtauksia. Muutaman kerran vuodessa korut ja helmet voi tarvittaessa puhdistaa kädenlämpösellä vedellä ja miedolla saippualiuoksella. Pese koru hankaamatta, huuhtele ja anna kuivua hyvin.
Tummentuneeseen hopeakoruun tai kultatuotteisiin on saatavilla eritystä korumetallien puhdistusliuosta, jota tulisi käyttää aina ohjeen mukaisesti, ettei liuos vahingoita korun pintaa, helmiä tai kivien istutuksia. 90% puhdistuksista vesi tai mieto pesuaineliuos siis riittää.
Mikäli helmikoru on päässyt likaantumaan tai tummumaan kovasti, voi helmikorua kokeilla varovasti puhdistaa erityisellä helmienpesunesteellä. Niin helmissä kuin muissakin koruissa on tärkeintä, että huuhtelet ja kuivaat korun pesun jälkeen pehmeällä kankaalla huolellisesti kuivaksi, sekä annat korun kuivua hyvin pesun jälkeen. Helmissä punontaan käytetyn helmisilkkilangan tulee olla täysin kuiva ennen helmikorun käyttöönottoa pesun jälkeen. Näin saat aina korusi puhtaaksi ja koru kestää.

Haalistuuko helmet jos niitä ei käytä?


Lyhyt nyrkkisääntö on, että muista käyttää helmiä. Varsinkin helmikorujen ja tiettyjen nahkakorujen säilytyksessä on hyvä huomioida, että korut pääsevät hengittämään, eivätkä kuivahda kuivassa, tiiviissä rasiassa. Aito helmi on orgaaninen, elävä koru, joka sisältää kosteutta, ja liika kuivuus voi vahingoittaa helmiäisen hohdetta. Parhaimpia tapoja pitää huolta koruistasi ja varsinkin helmistä, on käyttää niitä. Käytössä helmet hengittävät ja saavat kosteutta iholtasi. Vanha sananlasku pitää siis paikkansa!

Miten korut kannattaa säilyttää, korulippaassa?


Koru on hyvä säilyttää aina erillään muista koruista naarmuuntumisen välttämiseksi. Eli jos säilytät koruja niille tarkoitetussa korulippaassa, niin pidä huoli ettei korut pääse hankautumaan toisiaan vasten ja naarmuuntumaan. Korut voi eritellä esimerkiksi hengittävällä kankaalla toisistaan. Naarmuuntuminen voi pilata nopeasti korusi näyttävyyden.

Kuinka pitkään helminauha kestää käytössä?


Helminauha olisi hyvä tarkistuttaa ja huoltaa aika ajoin. Helmisilkkilanka on luonnon materiaali ja voi haurastua käytössä. Vääränlainen käyttö edellä mainitusti voi merkittävästi vaikuttaa korun kestävyyteen. Helminauha tai helmirannekoru voi kestää oikein pidettynä äidiltä tyttärelle, tai katketa harmillisesti yllättäenkin. Muista tarkastuttaa korusi ennakkoon ja aika ajoin.
Koruliikkeessä helmiasiantuntija voi tarkistaa helminauhan kunnon ja tarvittaessa punoo sen uudelleen. Uudella punonnalla korusta tulee kestävä ja saat turvallisin mielin käyttää taas koruasi. Oikein pidetty ja huollettu koru kestää pitkään ja tuo iloa kantajalleen vuosien ajan.

Gaura Pearls ja Malin Design korujen mukana tulee myös hoito-ohjeet


Korujemme mukana toimitetaan aitoustodistuksen lisäksi aina myös korujen hoito-ohjeet. Haluamme että meiltä ostamasi korut säilyvät kauniina mahdollisimman pitkään. Pitämällä koruistasi hyvää huolta, säilyttävät ne hehkunsa ja kestävät vuodesta toiseen. Jos tarvitset apua korujen hoitamiseen, niin voit myös kysyä meiltä lisäapua tähän.

VIIMEKSI KATSOTUT