Aidot helmet

Helmitarjontaa on olemassa paljon ja monenlaista, sillä helmiä on saatavilla niin halvoista keinotekoisista jäljennöksistä viljeltyihin helmiin, makeanveden helmiin, merihelmiin kuin kaikista harvinaisimpiin luonnonhelmiinkin. 
Helmet ovat olleet kautta historian suosittuja ja arvostettuja koruja. Helmikorut ovat itse asiassa edelleen tänäkin päivänä suosittuja ja trendaavia. Tarjontaa on saatavilla monipuolisesti, joten on hyvä tiedostaa, millaisia helmiä koruissa käytetään ja kuinka erottaa aidot helmet keinotekoisista. 

Luonnonhelmet vs. viljellyt helmet


Aidot helmet, kuten luonnonhelmet ja viljellyt helmet syntyvät vieraan esineen päätyessä simpukan sisään. Vaikka syntymämekanismi on sama, ero luonnonhelmien ja viljeltyjen helmien välillä tulee siitä, että viljellyissä helmissä vierasesine asetetaan tarkoituksellisesti simpukan sisälle. Luonnonhelmessä vierasesine kulkeutuu simpukkaan itsestään, sattumalta. Vierasesineen päätyminen simpukkaan aiheuttaa reaktion, jossa simpukka suojelee itseään erittämällä vierasesineen ympärille helmiäisainetta – ja helmi syntyy. 


Yleisesti myynnissä nähtävät yleisimmät helmet ovat joko jäljennöksiä tai viljeltyjä aitoja helmiä, sillä luonnonhelmet ovat äärimmäisen harvinaisia. Luonnonhelmien heikon saatavuuden vuoksi viljeltävät aidot helmet ovat aikoinaan tulleet markkinoille vastaamaan kasvavaan kysyntään. Viljeltyjä aitoja helmiä kasvatetaan sekä makeassa vedessä että merivedessä.
 
Aito simpukankuori Gaura Pearls_aidot helmet

Mistä aidon helmen tunnistaa?


Ero aidon helmen ja jäljennöksen välillä on joskus helpommin ja joskus vaikeammin havaittavissa. Listasimme ylös kuusi keinoa, joiden avulla aidon helmen tunnistaminen helpottuu.

6 asiaa, joiden avulla aidon helmen tunnistaminen on helpompaa


Ensimmäinen asia, joka saattaa erottaa aidon helmen jäljennöksestä, on korun muoto. Jäljennös on usein muovista tehty keinotekoisen näköinen kuula, joka on täydellisen symmetrinen ja kirkkaan hohtava. Aidot helmet eivät useinkaan ole täydellisen symmetrisiä palloja, vaan niissä on usein muodon osalta havaittavissa pieniä eroavaisuuksia. Onkin hyvä muistaa helmiä ostaessaan, että liian täydelliset helmet ovat usein väärennettyjä.


Toinen asia, joka erottaa aidon helmen jäljennöksestä, on helmen väritys. Tekohelmi on usein väriltään täydellisen tasainen, kun taas aidossa helmessä on havaittavissa vaihtelua värien osalta. Aidossa helmessä väri on myös syvempi.


Kolmas asia, jonka avulla voit tunnistaa aidon helmen jäljennöksestä, on paino. Aito helmi on painavampi kuin muovista valmistettu tekohelmi. Toisaalta, joskus tunnistaminen on vaikeampaa, sillä keinotekoisesti valmistettuihin helmiin saatetaan lisätä valmistusvaiheessa korun sisälle esimerkiksi lasia tekemään korusta painavamman. 


Neljäs asia, jolla voit selvittää onko kyseessä aito helmi vai ei, on kokeilla helmeä varovasti esimerkiksi omaa hammasta vasten tunnustelemalla miltä helmi tuntuu. Jos helmi tuntuu liukkaalta, kyseessä on todennäköisesti jäljennös, keinotekoinen helmi. Jos helmi tuntuu karhealta hammasta vasten, kyseessä on todennäköisemmin aito helmi. Jos testaat helmen aitoutta näin, noudata varovaisuutta. Kovalla voimalla aidon helmen pinta kärsii ja naarmuuntuu.


Viides asia, joka erottaa aidon helmen jäljennöksestä, on se, että aito helmi mukailee kehon lämpötilaa. Pukiessasi esimerkiksi helminauhan kaulaasi, jäljennetyt helmet tuntuvat iholla kylmiltä. Aidot helmet taas mukailevat kehosi lämpötilaa, eivätkä tunnu iholla kylmiltä. 


Kuudes, ja varmin keino helmen aitouden selvittämiseksi on viedä helmikoru asiantuntijalle. 
Kaulakoru
 

Gaura Pearls -helmikorut


Gaura Pearls -helmikorut ovat aitoja, viljeltyjä makeanveden helmiä. Viljeltynä helmenä Gaura Pearls -korut ovat luonnonhelmiä edullisempia. Koruissa käyttämämme aidot helmet ovat sävyltään vivahteikkaita ja helmissä on upea hohto. Lisäksi helmien muodoissa on pieniä uniikkeja eroavaisuuksia. Voit tutustua suosikkikoruihimme täältä.


Hankkimalla aidon helmikorun, sijoitat itseesi ja koruun, joka kestää käytössä useita vuosikymmeniä. Helmikorua hankkiessa, suosittelemme tutustumaan helmikorusta huolehtimiseen, jotta koru säilyisi hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään. Helmikorun hoidosta voit lukea täältä.

VIIMEKSI KATSOTUT